Lentejas con Chorizo to rodzaj gęstej zupy z soczewicą, która na Kubę trafiła wraz z hiszpańskimi kolonizatorami. Jest to rodzaj potrawki tzw. Potaje, stąd pełna nazwa to Potaje de Lentejas con Chorizo. Jej pierwowzorem jest hiszpańska Potaje de Lentejas, w której zamieniono kilka dodatków, głównie w zestawie warzyw Sofrito stanowiącym bazę smakową potrawy. Na Kubie ten prosty model jednogarnkowego dania przyjął się całkiem nieźle o czym świadczy drugi przepis na równie popularne i podobne danie Potaje de Frijoles Colorados w którym zamiast soczewicy używa się miejscowej czerwonej fasoli kidney. Poza tym składniki obu są podobne i podobną pełnią też rolą – to domowa zupa przygotowywana zimą, którą „na rozgrzewkę” jadało się nawet kilka dni.
Składniki:
– 350 gr brązowej soczewicy namoczonej przez 2 godziny
– 250 gr Chorizo pokrojonego w plasterki
– 100 gr boczku, pokrojonego w słupki
– 2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
Sofrito:
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– cebula, posiekana
– pół zielonej lub czerwonej papryki
– 2 pomidory, pokrojony w kostkę
Przyprawy:
– łyżeczka oregano
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka suszonej papryki
– liść laurowy
Przygotowanie:
- W dużym rondlu podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę, czosnek oraz paprykę i smażyć około 5 minut
- Dodać Chorizo, które należy obsmażyć kilka minut, po czym dołożyć pomidory.
- Gdy pomidory zaczną się dusić dodać soczewicę i całość wymieszać.
- Całość doprawić kminem, suszoną paprykę, dodać liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszać i zalać 1,5 litra wody.
- Gotować pod przykryciem około godziny
- Kwadrans przed końcem gotowania doprawić solą (ok. 2 łyżeczki) oraz dodać ziemniaki.
- Gdy całość się już ugotuje zdjąć z ognia, doprawić oregano i pozostawić pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Potaje serwuje się białym ryżem, a także plasterkami awokado i limonką do skropienia.