Lika, górzysty rejon leżący w środkowo-zachodniej części Chorwacji, znany jest ze swych “kapuścianych potraw”. Tak jak Lički Lonac jest robiony z kapusty słodkiej, to Lički Kupus bazuje na kapuście kiszonej. To potrawa bardzo przypominająca polski bigos – poza kapustą jej podstawą są wędzone kawałki wieprzowiny – tyle, że zazwyczaj się jej nie gotuje ale piecze (w tym względzie podobny jest serbski Podvarak). Proporcje składników w gruncie rzeczy są dość dowolne.
Tradycyjnie do upieczonej już kapusty wrzuca się ugotowane wcześniej ziemniaki.
Składniki:
– 1 kg kapusty kiszonej, opłukanej
– pół kg wędzonej wieprzowiny – np. boczku, karczku, żeberek – pokrojonych na kawałki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki mielonej papryki (może być ostra)
– 2 liście laurowe
– 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 120 st.
- Na patelni wytopić smalec i wlać do do żaroodpornego naczynia, najlepiej glinianego.
- W zależności od szerokości naczynia ułożyć warstwy mięsa i kapusty (co najmniej dwie).
- Każdą warstwę posypać papryką, doprawić czosnkiem i ułożyć liść laurowy.
- Całość zalać pół litra wody.
- Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do pieca na ok. sześć godzin (można np. na noc).