Lonac to popularna na Bałkanach forma potrawy jednogarnkowej – lonac należy tłumaczyć jako kociołek. W Bośni jest m.in. Bosanski Lonac, a w Chorwacji Gazdaricin Lonac z Podraviny oraz Lički Lonac z Liki. To rejon graniczący z Bośnią i Hercegowiną, a sam Lički Lonac dość podobny jest do tego bośniackiego, tyle że w Chorwacji używa się baraniny lub jagnięciny, podczas gdy po drugiej stronie granicy panuje większa dowolność w doborze mięsa. Innym zbliżonym daniem wywodzącym się z tego samego rejonu jest Lički Kupus.
Składniki:
– 1 kg baraniny (ew. jagnięciny) pokrojonej na kawałki
– 800 gr kapusty pokrojonej na kilka części
– 200 gr kalarepy pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
– 400 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
– marchewka pokrojona w kostkę
– pietruszka (korzeń) pokrojona w kostkę
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– papryka pokrojona w paski
– 2 pomidory przekrojone na pół
– por pokrojony na plasterki
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 liście laurowe
– 2 gałązki rozmarynu
– 2 łyżki słodkiej papryki
– pół litra białego wina
– 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć na niej mięso.
- Baraninę oprószyć solą i pieprzem. Dodać warzywa (z wyjątkiem kapusty) i poddusić kwadrans.
- Dołożyć kapustę oraz przypraw i zioła.
- Całość zalać winem, wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu około dwie godziny.