Miecznik / Włócznik

Miecznik (łac. Xiphias gladius), w Polsce nazywane także Włócznikiem, a niekiedy także po prosty Rybą-Miecz to drapieżnik o tzw. torpedowatym kształcie. Dzięki niemu osiąga nieprawdopodobne prędkości sięgające kilkudziesięciu km/h. Pomaga w tym długi wyrostek na górnej szczęce – rzeczony miecz sięgający jednej trzeciej długości, który służy także do polowania. Jego zwarte mięso niektórzy cenią niemniej niż Tuńczyka – mają zresztą podobną wielkość i kształt – a w gastronomii popularność zyskał w latach 80′. Wówczas zaczął rosnąć jego odłów z 30 to 120 tys. na początku XXI wieku. Przełowienie, skutkujące m.in. pozyskiwaniem coraz mniejszych sztuk, sprawiło że od tego czasu połowy zostały nieco ograniczone.
Mieczniki jest rybą wędrowną i występuje na całym świecie. W Europie najbardziej kojarzy się z Morzem Śródziemnym, zwłaszcza z Włochami, gdzie Pesce Spada jest jednym z rarytasów kuchni południa. W Kalabrii i na Sycylii mocno kultywuje się tu tradycje połowów w cieśninie Messyńskiej z Feluc, łodzi z żaglem wywodzących się jeszcze ze starożytnego Egiptu. Słynna jest tutejszy Pesce Spada alla Ghiotta, przepis na rybę podduszaną w prostym sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami (na filmie poniżej). Steki z Miecznika podsmaża się także sautee – tak jak w przypadku Tuńczyka – ew. panierowane w mące (tzw. Piccata). Bardzo lokalny, kalabryjski jest za to przepis na grilowane roladki Involtini di Pesce Spada, a z jego surowego mięsa przygotowuje się także carpaccio. Miecznika cenią także Japończycy, którzy używają go do Teriyaki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych