To niezwykły widok: ubogie gospodarstwo którego właścicielkę, starszą panią, nie stać na tresowanego psa do szukania trufli, więc na grzyby chodzi z tradycyjnym pomocnikiem – świnią – ale kiedy rano robi mężowi omlet kroi do niego pełną garść trufli. Tak powstaje Omelette aux Truffes, który w restauracji kosztowałby dość drogo.
Oto urok francuskiego Perigord (północna część Akwitanii) – pieniędzy nie ma, ale na luksus kulinarny można się czasem szarpnąć. A według miejscowych jedzenie ich z najprostszym dodatkiem – jajkami – to najlepszy sposób na delektowanie się wspaniałym smakiem trufli.
Analogicznym daniem kuchni włoskiej jest Frittata z truflami.
Składniki: 8 jajek, 50 gr trufli posiekanych na cienkie plasterki (świeżych lub konserwowanych), łyżka masła
Przygotowanie: Jajka roztrzepać. Dodać do nich trufle, przykryć i odstawić na godzinę. Masę jajeczną popieprzyć i posolić. Smażyć jak zwykły omlet.
/Fot: Shobha Elizabeth John//