Persillade to popularna przede wszystkim na południu Francji, w Prowansji pasta przygotowana na bazie pietruszki – perisle po francusku znaczy właśnie pietruszka. Nie jest to zresztą miejscowy koncept, ale raczej mieszanka charakterystyczny dla całego morza śródziemnego – we Włoszech mammy np. do czynienia z Gremolatą wzbogaconą cytryną, a podobna pasta używana jest także w Grecji. Porównać z nią można nawet libański Tabbouleh, gdzie również pietruszka odgrywa jedną z głównych ról. Podobne jest zresztą zastosowanie świeżość pietruszki ma wzbogacać smak mięs i ryb.
Składniki:
Podstawowe składniki: pęczek pietruszki i 8 ząbków czosnku; Opcjonalnie można dodać kilka liści: szałwi, trybuli lub estragonu (jak na poniższym filmie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie wymieszać.
(Poniżej Raymod Blanc używa Persillade do doprawienia jagnięcej wątróbki.)