Pique Criollo czy też po prostu Pique to pikantny karaibski sos używany przede wszystkim na Portoryko. Przygotowywany jest z różnych odmian papryczek chili – przede wszystkim miejscowej Ají Caballero oraz Cubanelle, a niekiedy też Habanero – czosnku oraz przypraw takich jak kolendra i oregano z dodatkiem octu i soku ananasowego. Całość poddawana jest fermentacji co zapewnia mu unikalny, złożony smak oraz aromat podobny do Tabasco – niekiedy nazywany jest nawet Puerto Rican Tabasco. Można go też spotkać pod nazwą Pique Boricua de Botella, nawiązującą do Borikén, pierwotnej nazwy Portoryko używanej przez mieszkający tu rdzenny lud Taino. Sos tradycyjnie przygotowywało się w domu, ale jest też dostępny gotowy w butelkach.
Pique używa się jako przyprawę do ryżu z fasolą, mięs albo jako dip do Tostones i innych smażonych potraw. Doprawia się nim także flaczki Sopa de Mondongo.


