Pole od Krumpira (Ziemniaki pieczone)


Pole od Krumpira czy też Police od Krumpira, a także po prostu Pole to pieczone ziemniaki serwowane z omastą na na bazie boczku lub słoniny – krumpir po Chorwacku oznacza ziemniaka. Dziś to danie już staromodne, najbardziej związane z Liką górzystym rejonem leżącym w środkowo-zachodniej Chorwacji. Kiedyś stanowił treściwy, wiejski posiłek uznawany nawet za antidotum na przeziębienie

Składniki:

– 1 kg dużych okrągłych ziemniaków, przekrojonych na pół
– 150 gr boczku pokrojonego w kostkę
cebula drobno posiekana
– mielona papryka
oliwa

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Ziemniaki ułożyć na blasze, posmarować oliwą, oprószyć papryką, solą i pieprzem
    • Całość zapiekać około godziny, aż ziemniaki zrobią się miękkie i rumiane.
    • W międzyczasie podsmażyć boczek, z cebulą.
    • Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki obłożyć boczkiem
    • Podawać z serem i jogurtem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych