Czosnek


Łacińskie Allium czyli Czosnek to chyba największa i najbardziej zróżnicowany rodzaj roślin, który znalazł zastosowanie w kuchni. Powszechnie kojarzy się z Czosnkiem Pospolitym, obejmuje jednak również takie gatunki jak Szczypiorek, Por, a także Cebulę – Brytyjczycy cały rodzaj nazywają zresztą cebula (onion), a nie czosnek.
Wszystko to jeden rodzaj, przyjmujący skrajnie różne formy (w sumie jest ich około 500), używane zarówno w charakterze przypraw jak i warzyw. Charakterystyczną cechą wspólną jest ostry, przenikliwy smak i aromat. Czosnek to jeden z najważniejszych towarzyszy zmagań kulinarnych ludzkości, który jest z nią już od co najmniej 5 tys. lat – pierwsze ślady prowadzą do Azji.


[yellow_box]Odmiany czosnku (przyprawy): Pospolity | Szczypiorkowaty | Niedźwiedzi | Wonny | Skalny | Winnicowy/Dziki | Rokambuł | Tuncelijski | Szczypiorek[/yellow_box]
[yellow_box]Odmiany czosnku (warzywa): Askaloński | Cebula | Dęty (Cebula Walijska) | Dziki (Polny) | Słoniowy (Wielkogłówkowy) | Szalotka | Wężowy (Por Piaskowy)[/yellow_box]

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych