Alzatczycy mają swoją własną wersję słynnego na całą Francję burgundzkiego kurczaka w winie (Coq au Vin). Podstawową różnicą w przepisach jest to, że zamiast czerwonego wina do Poulet au Riesling używają chlubę swego regionu, czyli rieslinga. Co więcej jego smak wzbogacają dodając śmietany.
Trafiając do kanonu kuchni francuskiej Coq au Vin zyskał na wykwintności – samo przygotowanie potrawy zrobiło się dość złożone. Taki los nie był udziałem Poulet au Riesling, który pozostał potrawą regionalną, bardziej swojską. Jego przyrządzenie jest więc nieco mniej pracochłonne i prostsze.
Składniki:
– kurczak podzielony na 8 części (ewentualnie 4 ćwiartki kurczaka podzielone na udo i podudzie)
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki masła
– łyżka oleju
– 4 dymki drobno posiekane
– 12 małych pieczarek pokrojonych w plasterki
– 2 łyżki brandy
– 0,5 l rieslinga
– szklanka śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Kurczaka oprószyć mąką, posolić i popieprzyć.
- Na patelni roztopić połowę masła, dodać oliwy i przesmażyć (można w porcjach) kawałki kurczaka, aż będą złotobrązowe.
- W dużym rondlu roztopić resztę masła. Zrumienić na nim dymkę i pieczarki.
- Do rondla dodać kawałki kurczaka. Polać je brandy i flambirować.
- Kiedy alkohol się wypali dolać do garnka wino. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie zamieszać zdrapując z dna przysmażone resztki. Rondle przykryć, zmniejszyć gaz i dusić trzy kwadranse.
- Uduszonego kurczaka wyjąć z garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować go, zredukować i przyprawić solą i pieprzem. Z powrotem dodać kurczaka i jeszcze chwilę dusić. Można podawać posypane natką pietruszki.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)