Schlutzkrapfen to rodzaj ravioli wywodzącego się z doliny Pusterii w Górnej Addydze, popularne także w austriackim Tyrolu. Jak w przypadku klasycznych włoskich pierożków nadziewa się je ricottą i szpinakiem. Sami Włosi przekonują jednak, że bardziej niż samo ravioli przypominają polskie pierogi. Ich nazwa sugeruje, że łatwo i chętnie się je zjada – schluzen po niemiecku znaczy poślizg.
Składniki:
Ciasto
– 150 gr mąki żytniej
– 100 gr mąki pszennej
– jajko
– 4 łyżki ciepłej wody
– łyżka oliwy
– sól
Farsz
– 150 grr ugotowanego szpinaku drobno posiekanego
– 100 gr ricotty
– pół cebuli drobno posiekanej
– ząbek czosnku drobno posiekany
– łyżka masła
– szczypta gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z obu rodzajów mąki. Odstawić na pół godziny.
- Na maśle poddusić cebulę i czosnek.
- Wymieszać wszystkie składniki farszu.
- Ciasto rozwałkować i wyciąć 7 cm kółka
- Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić tak jak polskie pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie. Podawać z roztopionym masłem, siekanym szczypiorkiem i tartym serem.