Žlikrofi to rodzaj słoweńskich pierożków o charakterystycznym kształcie łódeczek (nieco podobnych do włoskich Scarpinocc). Najsłynniejsze są nadziewane ziemniakami Idrijski Žlikrofi, wywodzące się z położonego na zachodnie kraju miasteczka Idrija (znanego z zabytkowych kopalni rtęci). To jedna z najbardziej popularnych potraw w kraju, która upowszechniła się już w XIX wieku. W 2010 roku jako pierwszy Słoweński specjał kulinarny Žlikrofi zostały objęte europejskim systemem ochrony regionalnej. Serwuje się je zarówno jako dodatek np. do mięsa z sosem jak i samodzielne danie.
Składniki:
Ciasto:
– 250 gr mąki
– 2 jajka
– łyżka oliwy
– pół łyżeczki soli
Farsz:
– 400 gr ziemniaków
– 100 gr boczku pokrojonego w kostkę
– mała cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki siekanej dymki
– pół łyżeczki majeranku
– łyżka masła
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: wymieszać wszystkie składniki wyrobić ciasto dodając odrobinę wody.
- Gdy będzie dobrze wyrobione (10 – 15 minut), parę razy rzucić o blat i odstawić na pół godziny.
- Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni roztopić masło. Zrumienić na nim boczek i cebulę. Doprawić solą i pierzem.
- Wymieszać wszystkie składniki farszu.
- Przygotować pierogi tak jak przygotowuje się włoskie Agnolotti: Najpierw ciasto rozwałkować na wąski długi pas.
- Wzdłuż osi symetrii rozłożyć kuleczki farszu w odstępach 3 cm
- Pas ciasta złożyć na pół wzdłuż osi symetrii, tak aby jedną połową przykryć farsz.
- Zlepić ciasto wokół miejsc gdzie znajduje się farsz i karbowanym nożykiem do pierożki wyciąć prostokątne kształty (z trzech stron, bo jeden brzeg to miejsce zagięcia płatu ciasta).
- Pierożki ułożyć wzdłuż najdłuższej wyciętej krawędzi i grzbiet nieco docisnąć palcem, aby powstało w głębienie.
- Po ugotowania Žlikrofi można podlać bułką tartą podsmażoną na maśle.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)