Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)


Lonac to popularna na Bałkanach forma potrawy jednogarnkowej – lonac należy tłumaczyć jako kociołek. W Bośni jest m.in. Bosanski Lonac, a w Chorwacji Gazdaricin Lonac z Podraviny oraz Lički Lonac z Liki. To rejon graniczący z Bośnią i Hercegowiną, a sam Lički Lonac dość podobny jest to tego bośniackiego, tyle że w Chorwacji używa się baraniny lub jagnięciny, podczas gdy po drugiej stronie granicy panuje większa dowolność w doborze mięsa. Innym zbliżonym daniem wywodzącym się z tego samego rejonu jest Lički Kupus.

Składniki:

– 1 kg baraniny (ew. jagnięciny) pokrojonej na kawałki
– 800 gr kapusty pokrojonej na kilka części
– 200 gr kalarepy pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
– 400 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
marchewka pokrojona w kostkę
pietruszka (korzeń) pokrojona w kostkę
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
papryka pokrojona w paski
– 2 pomidory przekrojone na pół
por pokrojony na plasterki
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 liście laurowe
– 2 gałązki rozmarynu
– 2 łyżki słodkiej papryki
– pół litra białego wina
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać smalec i obsmażyć na niej mięso.
    • Baraninę oprószyć solą i pieprzem. Dodać warzywa (z wyjątkiem kapusty) i poddusić kwadrans.
    • Dołożyć kapustę oraz przypraw i zioła.
    • Całość zalać winem, wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu około dwie godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.