Kisir (Sałatka z bulgurem/kuskusem)


Kisir to popularna w Turcji sałatka, czy też przystawka podawana podczas obiadów. Jest ona bardzo zbliżona do arabskiej Tabbouleh. W obu wypadkach bazą jest bulgur, chociaż w przypadku Kisiru używa się także kuskusu – przepis na dole. Tyle tylko że Turcy zwykle dodają do niej mniej pietruszki, a za to dominuje tu pasta pomidorowa. Zwykle jest też ostrzejsza.
Podobnym danie jest również ormiański Eetch.

Składniki:

– 300 gr bulguru
– 2 dymki drobno posiekane
ogórek posiekany
– łyżka siekanego koperku
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 2 pomidory, posiekane
papryka, posiekana
– 4 łyżki pasty pomidorowej
– sok z jednej cytryny
– pół łyżeczki, suszonej, czerwonej papryki

Przygotowanie:

    • Bulgur gotować przez kwadrans w lekko osolonej wodzie.
    • Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem.
    • Bulgur dokładnie odcedzić i połączyć z warzywami.
    • Całość przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby Kisir się zmacerował.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu.)



(Poniżej Kisir przygotowany na bazie kuskusu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.