Mee Hoon Goreng / Bee Hoon Goreng (Smażony makaron ryżowy)

Hoon w malajskim oznacza tyle co mąka. Mee Hoon zwany też Bee Hoon, a skracany też Bihun to z kolei cienki makaron ryżowy uznawany za rodzaj makaronu Varmicelli – rozbieżność nazw wynika z różnej wymowy chińskiego słowa oznaczającego makaron od którego nazwa się wywodzi. Cienkie ryżowe Mee Hoon czy Bee Hoon zwykle się podsmaża z dodatkami, które jednak nie mają zdominować smaku dania, bo makaron odgrywa tu główną rolę. Danie to szczególnie popularne jest w Singapurze, a cienki makaron ryżowy z dodatkami (także bardziej bogatymi jak np. krewetki) nazywany jest często Makaronem Singapurskim.

Makaronów tych należy ich mylić z Mee Hoon Kuah, które są kluskami domowej roboty, wyrabianymi z pszennej mąki – z rozwałkowanych kawałków ciasta urywa się płatki i gotuje we wrzątku.

Składniki:

– 150 gr cienkiego makaron ryżowego Varmicelli
– 100 gr kiełków fasoli mung
– 50 gr marchewki posiekanej w zapałki
– 50 gr papryki posiekanej w zapałki
– średnia cebula posiekana w piórka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– łyżeczka cukru palmowego, ew. cukru brązowego
– pół łyżeczki oleju sezamowego
– 2 – 3 dymki drobno posiekanej
– 3 łyżki oleju
Pasta:
– 4 ząbki czosnku
– 4 szalotki
– do 5 papryczek chili
– łyżka sosu rybnego

Przygotowanie:

    • Składniki pasty zmiksować w blenderze lub utłuc w moździerzu (jeśli będzie trzeba dodać nieco wody)
    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut po czym odcedzić)
    • W woku podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
    • Dodać przygotowaną pastę i całość smażyć mieszając około 10 minut
    • Dodać sos sojowy, ostrygowy, cukier i olej sezamowy.
    • Gdy mieszanka w woku znów zacznie wrzeć dodać marchew i paprykę. Smażyć około 2 minut.
    • Dodać makaron i kiełki. Zmniejszyć ogień i całość delikatnie wymieszać.
    • Gdy makaron będzie gorący podawać, posypując dymką.

( Poniżej przepisie na Mee Hoon Goreng Singapura czyli w wersji singapurskiej. Użyta w przepisie mieszanka przyprawowa, to tradycyjny zestaw do Nasi Goreng – można użyć 2 – 3 łyżek sosu sojowego, łyżeczki mielonej kolendry i ew. białego pieprzu – a ciastko ryżowe można zastąpić np. tofu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych