 Pataqueta to wywodzący się regionu Walencji rodzaj rogalika. Nie wskazuje na to nazwa, która pochodzi ponoć od hiszpańskiego słowa pataca czyli ziemniak z przyrostkiem zdrobniającym -eta, co można tłumaczyć jako ziemniaczek. Trzeba brać jednak po uwagę, że Pa w katalońskim oznacza pieczywo, więc źródłosłów może być całkiem inny.
Pataqueta to wywodzący się regionu Walencji rodzaj rogalika. Nie wskazuje na to nazwa, która pochodzi ponoć od hiszpańskiego słowa pataca czyli ziemniak z przyrostkiem zdrobniającym -eta, co można tłumaczyć jako ziemniaczek. Trzeba brać jednak po uwagę, że Pa w katalońskim oznacza pieczywo, więc źródłosłów może być całkiem inny.
Jest to tradycyjny chleb spożywany podczas Dijous de Berenar – starej walencjańskiej tradycji podwieczorku. Ze względu na swój rozmiar Pataqueta tradycyjnie była używana do przygotowywania kanapek, zwłaszcza popularnej Bocadillo Blanco y Negro. Klasyką jest też nadziewanie jej bobem smażonym z młodym czosnkiem lub mięsem wieprzowym. Wiejskim wariantem Pataqueta jest Pa d’Horta.
Pataqueta ma cienką skórkę i miękki miękisz, a ze względu na rodzaj ciasta zalicza się do rodziny chlebów typu Pan de Flama.
Obecnie jest już w zaniku, gdyż została wyparta przez przemysłowe chleby, takie jak bagietka. Jest jedną z 15 tradycyjnych receptur chleba, które hiszpańska konfederacja organizacji piekarskich CEOPAN (Confederación Española de Organizaciones de Panadería) uznała za konieczne do objęcia planem ochrony i rewitalizacji.


