Cou Farci (Kacze szyje nadziewane)


Cou Farci powstało nie jako przy okazji robienia Confit. Po przygotowaniu mięsa na tę gaskońską specjalność zwykle zostawało sporo kaczych resztek – takich jak szyje czy podroby – które warto z pożytkiem zutylizować. Chociaż dziś Cou Farci zazwyczaj kupuje się już gotowe, w puszce to można także przyrządzić je w domu.


Sposób przygotowania: Aby zrobić Cou Farci najpierw trzeba więc ostrożnie zdjąć skórę z kaczej szyi i wywrócić ją na drugą stronę. Następnie przygotowuje się farsz. Podroby i resztki mięsa sieka się i przyprawia solą oraz pieprzem. Do tego trzeba dodać też jajko, niedużą drobno posiekaną cebulę oraz kawałek bułki namoczonej w mleku. Dobrze wymieszanym farszem nadziewa się szyje i ją zaszywa. Później pozostałe jeszcze godzinne, albo i dłuższe duszenie jej w kaczym tłuszczu (tak jak Confit). Cou farci podaje się zarówno jako danie główne jak i przystawkę, na zimno pokrojoną w plastry. Można je kupić także już gotowe, w sklepie.

Składniki: kacze: szyja, podroby, kawałki mięsa i tłuszcz (ew. smalec wieprzowy), mała cebula, jajko i kawałek kajzerki namoczonej w mleku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych