Enchilar z hiszpańskiego można tłumaczyć jako doprawiane chili. Enchilada jest więc nadziewanym kukurydzianym plackiem gdzie chili występuje w postaci sosu, którym doprawia się zawiniętą tortillę. Jest to już dość stary wymysł – na tego typu danie Aztekowie mówili Chīllapītzalli. W nowożytnej, meksykańskiej kuchni po raz pierwszy o Enchilladzie wspomina książka kucharska z 1831 roku, El cocinero mexicano. Pierwotnie był to prosty kukurydziany placek, zanurzony w sosie. Z czasem przyszedł farsz (taka właśnie wersja prezentowana jest na filmie na dole). Placek dziś jest nie tylko podlewany sosem ale bardzo często razem z nim zapiekany. W wersji na bogato całość przysypuje się jeszcze serem. W zależności od użytego sosu placek może mieć jednak nieco inną nazwę. Enmolada jest podlewana mole, do Enfrijolady dodaje się odsmażaną fasolę, a Entomatadas serwowana jest z sosem pomidorowym.
Co do farszu to panuje spora dowolność. Najbardziej klasyczne są dodatki mięsne takie jak chociażby Picadillo, Barbacoa lub Carnitas. W grę wchodzą jednak także mieszanki warzywne, a także ryby – ta jak w przepisie poniżej. Zamiast niej można dodać każdego z wymienionych mięs albo np. prostego farszu opisanego przy przepisie na Burrito.
Składniki:
– 8 kukurydzianych (ew. pszennych) tortilli
Sos:
– 300 gr tomatillos w puszce (ew. tyle samo pomidorów)
– chili Jalapeno, posiekana (może być inna świeża, ostra papryka)
2 ząbki czosnku, posiekane
– cebula, posiekana
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżka oleju
Farsz:
– 3 filety rybne
– 100 gr ryżu
– cebula drobno posiekana
– 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– 75 gr płatków migdałów
– pół puszki pomidorów
– 250 gr półmiękkiego, tartego sera
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Przygotować sos: na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
- Po 3 – 4 minutach dodać chili, oragano i tomatillo (ew. pomidory). Doprawić solą i dusić około kwadransa.
- Gdy sos nieco ostygnie zmiksować go blenderem.
- Przygotować farsz: zagotować ryż al dente (w osolonej wodzie).
- Na grillowej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim ryby – z obu stron po 5 minut.
- Gdy ostygnie, podzielić ją na płatki.
- Na drugiej łyżce oleju zeszklić cebulę. Dodać paprykę i sól. Dusić ok. 5 minut.
- Dodać ryż, rybę, pomidory i migdały. Dusić, aż wchłonie się sos. Gdy nieco przestygnie wymieszać z połową sera.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Tortille nieco podgrzać. Na każdej ułożyć równą porcję farszu, zrolować i ułożyć obok siebie na półmisku do zapiekania.
- Placki zalać sosem i posypać resztką sera. Zapiekać ok. 20 – 30 minut, aż ser zacznie się rumienić.
(Poniżej przepis na świeżą, niezapiekaną Enchiladę z wegetariańskim nadzieniem)