Filo


Filo, które przypomina nieco ciasto francuskie, zawędrowało z Persji przez Turcję, aż do Grecji i na Bałkany. Co charakterystyczne jest ono bardzo cienkie – filo po grecku oznacza liść – co powoduje że w czasie pieczenia nieco rozwarstwia się. Tak jest zarówno w przypadku baklavy gdzie filo stosuje się do robienia słodkich ciastek, a także niemniej popularnych Tiropitas, pieczonych pasztecików nadziewanych serem. Bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta nie jest jednak sprawą łatwą i nawet sami Grecy czy Turcy rzadko się tego już podejmują. Podobnie jak reszta Europejczyków wolą kupować gotowe filo w sklepach. Ambitni mogą jednak zrobić je sami.



Składniki:

– pół kg przesianej mąki
– łyżeczka soli
– 4 łyżki oliwy
– 2 jajka
– pół szklanki wody

Przygotowanie:

    • Mąkę posolić, i wymieszać z oliwą.
    • Jajka roztrzepać z wodą i powoli dodawać do cały czas wyrabianego ciasta.
    • Ciasto odstawić na 20 minut. Podzielić na osiem części i rozwałkować jak najcieniej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych