Pasta Htipiti, przygotowana na bazie fety i grillowanej papryki, nazwę swoją wywodzi od greckiego słowa określającego ucieranie sera w moździerzu. W niektórych rejonach kraju obowiązuje też alternatywne określenie Kopanisti, które wywodzi się od używanego to tej pasty sera Kopanisti. Jest to tradycyjne danie podawana w tzw. Dni Homera.
Składniki:
– czerwona papryka
– żółta papryka
– 250 gr fety pokrojonej w małą kostkę
– łyżka posiekanego koperku
– łyżka posiekanego szczypiorku
– sok z połowy cytryny
– łyżka suszonego boukovo, ew. innej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Przygotowanie:
- Paprykę ok. 20 min grillować lub piec w piekarniku. Gdy trochę przestygnie obrać i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać.