Pojawiająca się niekiedy w Polskich restauracjach Mahi-Mahi to przbysz z dalekich mórz południowych – zamieszkuje zwykle tropikalne rejony przede wszystkim strefy Indo-pacyficznej, Karaiby i Zatokę Meksykańską oraz południowo-wschodni Atlantyk. W Polsce biologom znany jest jako Koryfena (od łac. Coryphaena hippurus), rzadziej Smagla lub Złota Dorada. Anglosasi ochrzcili ją za to nazwą Delphinfish ze względu na obły kształt i skłonność do wyskakiwania ponad wodę. Mahi-mahi to nazwa hawajska oznaczająca, że ryba jest bardzo mocna. Koryfena zwykle sięgająca 10 – 12 kg jest bowiem rybą silnie zbudowana, a chętnie łowią ją nie tylko rybacy, ale i wędkarze. Cenione jest jej delikatne i niezbyt tłuste mięso.
Przepisy na filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)