Ryba Maślana to dość pojemna nazwa odnosząca się do kilku gatunków dość płaskich i niekiedy wydłużonych ryb, zawierających przy tym znaczne ilości tłuszczu. Jest wśród nich m.in.
– Błyszczyk (łac. Peprilus triacanthus) zwany niekiedy
– Amerykańską Rybą Maślaną,
– Anoplopoma (łac. Anoplopoma fimbria)
– Pompil (łac. Centrolophus niger)
– Żuwak (łac. Stromateus)
Niektóre gatunki Ryby Maślanej (np. Eskoral) zwierają woski szkodliwe dla człowieka, których zjedzenie może skutkować zatruciem pokarmowym.
Przepisy na filety rybne
Anglia
– Fish and Chips (Ryba z frytkami)
– Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
Skandynawia
– Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)
Belgia
– Waterzooi (Gulasz rybny)
Francja
– Chaudree (Zupa rybna)
– Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
– Ttoro (Zupa rybna)
Włochy
– Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Grecja
– Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Liban i Lewant
– Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Tunezja
– Hout Makli (Ryba smażona)
– Kabkabou (Duszona ryba)
– Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
– Mosli Bouri (Pieczona ryba)
– Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Tajlandia
– Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)
Malezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Otak Otak (Ciasteczka rybne)
Indonezja
– Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
– Pempek (Pulpety rybne)
Filipiny
– Paksiw (Ryba duszona w occie)
Meksyk
– Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)