Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)


Mole Colorado, zwane też Mole Coloradito albo czerwonym mole (Mole Rojo), to jedno z siedmiu sosów mole sławiących region Oaxaca. Jest ono dość podobne do najpopularniejszego Mole Poblano. Poza użyciem innego rodzaju chili (chociaż dobór papryk nigdy nie jest w Meksyku sprawą kanoniczną) dodaje się do niego więcej przypraw ziołowych. Poniższy przepis wywodzi się z Tlaxcala, niewielkiego stanu położonego na południe od Oaxaca. Podobnie jak Mole Poblano zwykle serwuje się je z drobiem.
Poniżej przepis z kurczakiem, można go jednak zastąpić np. dwoma udźcami indyka.

Składniki:

kurczak
– 2 ząbki czosnku
cebula przekrojona na pół
marchew
– łodyga selera naciowego
liść laurowy
Mole:
– 10 suszonych chili; proponowany zestaw to: 3 mulato, 3 meco, 2 ancho i 2 pasilla, (można zastąpić innymi)
– 3 pomidory, posiekane
– cebula grubo pokrojona
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– pół banana pokrojonego na plasterki
– 75 gr prażonych nasion sezamu
– 75 gr orzechów ziemnych
– 5 migdałów
– laska cynamonu
– 3 nasiona ziela angielskiego
– łyżeczka oregano
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– szczypta tymianku
– wyschnięta lub wysuszona na patelni tortilla kukurydzianej, rozdrobniona (ew. łyżka kaszy kukurydzianej)
– pół tabliczki czekolady
– 3 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Kurczaka wsadzić do garnka, dodać warzywa i przyprawy. Zalać wodę i zagotować.
    • Gdy kurczak będzie już miękki, wyjąć z garnka. Podzielić go na porcje, a wywar zachować.
    • Przygotować mole: na suchej patelni podprażyć papryki, po czym zalać szklanką wywaru z kurczaka.
    • Znowu na suchej patelni podprażyć ziele angielski i cynamon. Zalać wywarem z chili.
    • Na dużej patelni rozgrzać smalec. Kilka minut podsmażyć cebulę z czosnkiem.
    • Dodać resztę składników mole, łącznie z chili i przyprawami w wywarze, a za wyjątkiem czekolady. Doprawić solą i dusić ok. godziny. Wyjąć korę cynamonową i całość zmiksować.
    • Dodać czekoladę, dusić 10 minut po czym dodać kurczaka.
    • Mięso dokładnie obtoczyć w sosie i poddusić jeszcze ok. 5 minut.
    • Podawać z ryżem i fasolą
  • (Poniższej przepis na Mole Coloradito wykorzystane do przyrządzenia Enchilady)

    FavoriteLoading Dodaj do ulubionych