Ta popularna w Tajlandii pasta curry bynajmniej z Tajlandii nie pochodzi. Panang to niewielka prowincja położona w północno-wschodniej części Malezji, która ma bardzo silne tradycje kulinarne – stąd wywodzą się m.in. słynny Rujak, sałatka Pasembur czy też makarony Hokkien. To tu się narodziła pasta Nam Phrik Kaeng Panang i ze względu na bliskość tajskiej granicy szybko zdobyła popularność za granicą. Dziś przygotowane na jej bazie Curry Panang popularna jest także na południu, w Indonezji.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze lub tradycyjnie utłuc w moździerzu. Pastę krewetkową dodać na końcu, po uprzednim zmieleniu pozostałych ingrediencji. Pastę można około miesiąca trzymać w lodówce.
Składniki:
– 5 papryczek chili
– 5 posiekanych szalotek
– 5 ząbków czosnku
– łyżka posiekanego galangalu
– łodyga trawy cytrynowej posiekana (biała część)
– 2 łyżeczki skórki limonki kaffir (ew. zwykłej limonki)
– łyżka siekanej kolendry
– 2 łyżeczki białego pieprzu
– łyżeczka kminu mielonego
– łyżeczka mielonych ziaren kolendry
– kilka ziaren kardamonu, zmielonych
– łyżeczka pasty krewetkowej (opcjonalnie)
– łyżka sosu rybnego
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę pastę.)