Nduja


Nduja to dość gruba kalabryjska kiełbasa o miękkiej strukturze (coś w rodzaju metki). Surowa, tłusta wieprzowina, doprawiona peperoncino jest upychana w ślepą kiszkę (wcześniej używało się znacznie więcej podrobów). Głównym centrum jej produkcji jest położona ma południu Kalabrii prowincja Vibo Valentia, z miasteczkiem Spilinga na czele. Nazwę swą wywodzi o łacińskiego induco czyli wprowadzać, nie ma jednak pewności czy jest to produkt rdzennie latyński. Jeśli chodzi o nazwę Nduja powiązana jest bowiem z francuską Andouille, a przy tym nie należy zapominać, że w średniowieczu południem Włoch rządzili francuscy Andygawenowie. Z drugiej strony obie kiełbasy nie mają wiele wspólnego jeśli sposób przygotowania i samą konsystencję Podobnie zresztą jak w przypadku hiszpańskiej Androlli, której nazwa ma wspólny źródłosłów.
Nduji bliżej do włoskiej Salsiccii, która jest równie miękka i podobnie stosowana, a w Hiszpanii jej odpowiednikiem jest Sobrasada, która korzenie ma właśnie na południu Włoch, którymi przez wieki rządziły hiszpańskie dynastie.
Istnieje też abruzyjska Annuje nieco zbliżona do tej Francuskiej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych