Porc aux Pruneaux czyli wieprzowina ze śliwkami to specjalność Tours. To tu już w średniowieczu zwożono śliwki z całej doliny dolnej Loary. Przechowywano je oraz suszono w wieżach, których w mieście nie brakowało – tour to po francusku wieża, a Tours to miasto wież.
Potrawy tej trudno nie kojarzyć z popularną w Polsce pieczenią ze śliwką. To jednak już nieco inne danie Rôti de Porc au Pruneaux, również tradycyjne dla kuchni Francuskiej – rôti oznacza właśnie pieczeń (przepis na filmie poniżej).
Składniki:
– 600 gr polędwiczek wieprzowych krojonych w 2 cm plastry
– 16 suszonych śliwek
– 4 łyżki brandy
– 2 łyżki wody
– łyżka masła
– łyżka oleju słonecznikowego
– pół szklanki śmietany kremówki
– łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Śliwki wrzucić do rondla z 2 łyżkami brandy i wody. Gotować około 10 minut, aż śliwki będą miękkie, a potem odsączyć je.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać oleju i zrumienić na niej polędwiczki (najlepiej robić to w porcjach, bo zbyt ciasno ułożone mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić).
- Mięso flambirować pozostałą brandy. Kiedy alkohol się wypali dodać śmietanę, zagotować i nieco zredukować sos.
- Tuż przed końcem smażenia dodać śliwki, doprawić cytryną, solą i pieprzem.
(Poniższej alternatywa dla smażonych polędwiczek: Rôti de Porc au Pruneaux czyli pieczeń wieprzowa ze śliwką)