Sugo di Lepre nazywany też Ragù di Lepre to klasyczny sos z królika serwowany w kuchni włoskiej – szczególnie popularny jest w rejonie Toskanii i Emilii Romagni. Zwykle podaje się go do makaronu – w Toskanii Pici, a w Emilii Romagnii Papardelle (tak jak na powyższym filmie).
Składniki:
– pół kg mięsa królika, mielonego
– 2 puszki siekanych pomidorów
– cebula drobno posiekana
– marchewka pokrojona na małe kawałki
– 2 łodygi selera naciowego, posiekanego
– ząbek czosnek, siekany
– 3 liście laurowe
– gałązka rozmarynu drobno posiekana
– 2 łyżki oliwy
– kieliszek czerwonego wina
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i przez kilka minut zeszklić na niej cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek.
- Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich storn, aby się zrumieniło.
- Dolać wino i smażyć dalej aż odparuje.
- Do mięsa dodać pomidory oraz zioła (rozmaryn i liść laurowy). Całość doprawić solą i pierzem.
- Gdy sos z mięsem zacznie się gotować maksymalnie zredukować ogień i na bardzo mały płomieniu dusić około 4 godzin.
- Gdy w trakcie duszenia sos nadmiernie odparuje uzupełnić do wodą. Na koniec powinien mieć ciemno czerwoną barwę.