Sugo/Ragù di Lepre (Sos z królika)



Sugo di Lepre nazywany też Ragù di Lepre to klasyczny sos z królika serwowany w kuchni włoskiej – szczególnie popularny jest w rejonie Toskanii i Emilii Romagni. Zwykle podaje się go do makaronu – w Toskanii Pici, a w Emilii Romagnii Papardelle (tak jak na powyższym filmie).

Składniki:

– pół kg mięsa królika, mielonego
– 2 puszki siekanych pomidorów
cebula drobno posiekana
marchewka pokrojona na małe kawałki
– 2 łodygi selera naciowego, posiekanego
– ząbek czosnek, siekany
– 3 liście laurowe
– gałązka rozmarynu drobno posiekana
– 2 łyżki oliwy
– kieliszek czerwonego wina

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać oliwę i przez kilka minut zeszklić na niej cebulę, marchew, seler naciowy i czosnek.
  • Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich storn, aby się zrumieniło.
  • Dolać wino i smażyć dalej aż odparuje.
  • Do mięsa dodać pomidory oraz zioła (rozmaryn i liść laurowy). Całość doprawić solą i pierzem.
  • Gdy sos z mięsem zacznie się gotować maksymalnie zredukować ogień i na bardzo mały płomieniu dusić około 4 godzin.
  • Gdy w trakcie duszenia sos nadmiernie odparuje uzupełnić do wodą. Na koniec powinien mieć ciemno czerwoną barwę.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych