Machaca (Mięso w pomidorowym sosie chili)


Machaca to meksykańskie suszone mięso – odpowiednik amerykańskiego Jerk. Stary sposób na jego konserwowanie, stosowany w Ameryce przez całe stulecia (zanim wynaleziono lodówkę). Najpierw wołowinę lub wieprzowinę peklowało się, później gotowało, rwało na kawałki, a na końcu wkładało do siatki w której suszyło się. Aby przygotować Machacę jako posiłek mięso podduszało się z dodatkiem wody i podawało jako gorące danie (trochę tak jak w Europie tradycją pozostało używanie sztokfisza, czyli suszonego dorsza).
Tak jak Jerk w USA stał się już tylko rodzajem przekąski w Meksyku Machaca wciąż używa się w kuchni. Zwykle serwuje się je zawinięte w kukurydziane placki, takie jak flautas, tacos, czy burritos. Czasem do mięsa dodaje się także jajka – to Machaca con Huevo klasyczne danie śniadaniowe górników z Chihuahua (przepis na filmie poniżej).
Obecnie bardzo często pomija się proces suszenia i Machacę przygotowuje się ze świeżego, łatwo dostępnego mięsa. Poniżej bardzo prosty i klasyczny przepis.

Składniki:

– 1 kg mięsa (wołowiny lub wieprzowiny) w kawałku lub dwóch
– puszka pomidorów
– 6 suszonych chili
– 8 ząbków czosnku
– pół cebuli
– 4 jajka (opcjonalnie)
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Mięso umieścić w garnku, zalać wodą, dodać cebulę i 6 ząbków czosnku. Gotować około półtorej godziny.
    • Kiedy zacznie się rozpadać, mięso wyjąć z wywaru (zachować szklankę płynu), ostudzić i porwać na włókna.
    • W międzyczasie około kwadransa podgotować pomidory z dodatkiem chili.
    • Pomidory z chili umieścić w blenderze, dodać pozostałe dwa ząbki czosnku oraz wywar z gotowania. Doprawić solą i zmiksować na pastę.
    • Na dużej patelni rozgrzać smalec, dodać mięso i je podsmażyć.
    • Kiedy mięso już się zrumieni można dodać jajka i mieszać aż się zetną (opcjonalnie).
    • Do mięsa dodać pastę z pomidorów i chili. Dusić tak jeszcze około kwadransa, aż większość płynu odparuje.

(Poniżej przepis na Machaca con Huevo, czyli przygotowane wcześniej mięso serwowane z jajkiem – film w oryginalnej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.