Hallaca / Ayaca / Guanimos / Pastels (Nadziewane ciasto kukurydziane)


Hallaca, Ayaca, Guanimos czy też Pastels to tylko teoretycznie odmienne potrawy. W gruncie rzeczy są to różnego rodzaju nadziewanego ciasta kukurydzianego rozpowszechnione na całych Karaibach – ich bardziej popularnym odpowiednikiem jest meksykańskie Tamales. Każda z nazw ma charakter regionalny – Hallaca można spotkać na wenezuelskim wybrzeżu, mające ten sam źródłosłów Ayaca przygotowuje się całkiem niedaleko, na Antylach Holenderskich, Guanimos to potrawa rodem z Dominikany, a Pastel czy też Pastels używa się na kilku różnych wyspach takich jak Trynidadu i Tobago czy też Puerto Rico.
W każdym wariancie chodzi o to aby w kawałku kukurydzianego ciasta zawinąć farsz, zawinąć np. w liść bananowca lub łupinę od kukurydzy i ugotować całą paczuszkę. Największe różnice widać w farszu, do którego używa się różnego rodzaju mięs, ryb owoców morza oraz warzyw.
Podobnie jak Tamales jest to danie serwowane przy okazji Bożego Narodzenia, ale także innych ważnych świąt.
Poniżej przepis na Hallaca faszerowane różnego rodzaju mięsem.

Składniki:

Ciasto:
– 300 gr masa harina lub mąki kukurydzianej
– 150 ml oleju
– 250 ml wody
– 1 łyżeczka soli
– łyżeczka mielonej papryki
Farsz:
– pół kg wołowiny, pokrojonej w drobną kostkę
– pół kg wieprzowiny, pokrojonej w drobną kostkę
– kilka plastrów boczku, pokrojonego w drobną kostkę
– puszka pomidorów
cebula, pokrojona
– 3 ząbki czosnek, posiekane
por, posiekany
papryka, pokrojona w kostkę
– pół szklanki rodzynek
– 2 łyżeczki majeranek
– łyżka octu winnego
– łyżka musztardy
– łyżka brązowego cukru
Dodatki:
– 24 łuski od kukurydzy ew. kawałki papieru do pieczenia o podobnym kształcie (Jeśli używa się suszonych liści kukurydzy zalać je wrzątkiem i moczyć ok. pół godziny)

Przygotowanie:

    • Przygotować farsz: na suchej patelni podsmażyć boczek, tak aby wytopił się tłuszcz. Dodać mięso i obsmażyć je dokładnie.
    • Pomidory zmiksować z cebulą oraz czosnkiem i dodać do mięsa.
    • Całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, dodać por oraz majeranek.
    •  Przykryć i dusić około dwóch godzin, w razie konieczność uzupełniając płyn.
    • Dodać pozostałe składniki farszu poza rodzynkami i dusić jeszcze 10 minut.
    • Na końcu dodać rodzynki, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.
    • Połączyć wszystkie składniki ciasta. Wyrobić tak aby uzyskać jednorodną konsystencję (w razie potrzeby dodać mąki lub wody).
    •  Ciasto podzielić na 24 porcje.
    • Każdy kawałek ciasta ułożyć po środku kukurydzianej łuski i go rozwałkować.
    • Rozłożyć na nich farsz. Całość złożyć na pół i zawinąć w formie paczuszki z liścia.
    • Hallaca ułożyć obok siebie na sztorc, w koszyczku do gotowania na parze.
    • Gotować je na parze około godziny – dobre będą gdy ciasto swobodnie odklei się od liścia.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych