Hodowle mouli, czy też omułków w rejonie Charentes zaczęto prowadzić ponoć po tym jak się okazało, że licznie zakładają one kolonie na palach wbijanych przy ujściach rzek, a wykorzystywanych do połowu ryb. Do dziś w dno zatoki Akwilońskiej wbija się dziesiątki dębowych pali. W Charentes zwykle podaje się je w sosie śmietanowym jako Mouclade, co w miejscowym dialekcie francuskiego zwanym Saintongeais znaczy po prostu moule.
Składniki:
– 2 kg świeżych mouli
– 4 szalotki posiekane w półtalarki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 0,5 l białego wina
– pół szklanki pietruszki posiekanej
– szklanka śmietany kremówki
– 2 żółtka jaj
Przygotowanie:
- Szalotki i czosnek umieścić w garnku. Zalać winem i zagotować.
- Dodać moule i pietruszkę. Gotować około 3 – 5 minut, aż małże się otworzą. Te które się nie otworzyły wyrzucić, resztę odstawić na bok.
- Płyn w garnku zredukować o połowę. Dodać śmietanę i zagotować. Na koniec posolić, popieprzyć, dodać żółtka i zagotować.
- Muszle z powrotem wrzucić do garnka. Chwilę dusić i podawać w garnku.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)