Kalabryjska Pitta to tylko daleka krewna greckiej Pity. Bardziej jest rodzajem tutejszej Pizzy. Różni się jednak tym, że zwykle w ogóle nie używa się do niej sera, czym bardziej przypomina Focaccię i często jest przygotowana w postaci dużego obwarzanka. Dodatki są zazwyczaj bardzo proste, czasem nadziewa się nimi ciasto czasem układa na wierzchu. Poniżej tak właśnie przygotowana Pitta coi Pomodori czyli placek drożdżowy z pomidorami.
Składniki:
– porcja ciasta na Pittę (proporcje jak w przepisie)
– pół puszki pomidorów
– zielona papryka pokrojona na małe kawałki
– łyżka posiekanej bazylii
– kilka czarnych oliwek
– łyżka kaparów
– tarty ser pecorino
– oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Z ciasta uformować okrągły placek lub rodzaj dużego obwarzanka (okrągłe ciasto z dziurą po środku).
- Na oliwie przesmażyć paprykę z pomidorami i bazylią tak aby powstał sos.
- Sos pomidorowy wyłożyć na ciasto. Na wierzch ułożyć oliwki oraz kapary.
- Całość skropić posypać pecorino, solą, pieprzem i skropić oliwą.
- Piec około pół godziny