Kalabryjska Pitta to tylko daleka krewna greckiej Pity. Bardziej jest rodzajem tutejszej Pizzy. Różni się jednak tym, że zwykle w ogóle nie używa się do niej sera, czym bardziej przypomina Focaccię i często jest przygotowana w postaci dużego obwarzanka. Dodatki są zazwyczaj bardzo proste, czasem nadziewa się nimi ciasto czasem układa na wierzchu. Poniżej tak właśnie przygotowana Pitta Arriganat con L’Origano, której smak jest zdominowany przez Sardele .
Składniki:
– porcja ciasta na Pittę (proporcje jak w przepisie)
– puszka Anchovis
– 2 łyżki kaparów
– łyżka suszonego oregano
– oliwa
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Z ciasta uformować okrągły placek.
- Na wierzchu ułożyć sardele i kapary. Oprószyć je oregano, pieprzem i solą.
- Skropić oliwą i piec około pół godziny.
/Fot: Eliza Adam//