Prasopita to danie serwowana kilka sposobów. Z jednej strony jest tot rodzaj greckiego omletu czy też frittaty, którego bazę, poza jajkami stanowią pory. Od nich danie wywodzi swoją nazwę – greckie πράσο (czyt. praso) oznacza właśnie pory. Ta prosta w uprawie i jednocześnie bardzo odżywcza roślina jest traktowana przez Greków jako warzywo zimowe. W chłodne miesiące taka zapiekanka tradycyjnie miała dostarczyć energii na cały dzień. Inny nie mniej popularny sposób – zaprezentowany na filmie poniżej – to przygotowanie na ich bazie farszu zapiekanie w cieście.
Składniki:
– 6 porów (tylko białe części) pokrojonych w plasterki
– pęczek koperku, posiekany
– 2 liście laurowe
– 50 gr semoliny (ew. kaszy mannej)
– 3 jajka
– 100 gr sera Kasseri (można go zastąpić np. Gruyerem) startego
– 2 łyżki tarte bułki
– 200 gr Fety
– oliwa
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę i przez 5 minut smażyć na niej pory. Dodać koperek oraz liście laurowe i smażyć kolejne 10 minut.
- Do porów dodać semolinę oraz rozbełtane jajka. Zamieszać i dodać sól oraz pieprz.
- Zmniejszyć ogień i dodać ser Kasseri, zamieszać.
- Całość przełożyć do żaroodpornego półmiska. Posypać tartą bułki oraz pokrojoną w kostkę fetą.
- Całość zapiekać pół godziny w piecyku rozgrzanym do 220 st.C.
(Poniższej przepis na Prasopitę zapiekaną w cieście filo)