Skoljke na buzaru to proste danie popularne na całym chorwackim wybrzeżu. Słowo buzaru można tu tłumaczyć jako polski gulasz (a jeszcze lepiej angielski stew) i jest to forma podawania różnych owoców morza – poza małżami najpopularniejsze są krewetki. To jednak specyficzny krótko gotowany sos z użyciem oliwy, wina, przypraw i okruszków chleba. Sposobem przygotowania nie różni się więc wiele od przepisów znanych z Włoch, Francji czy Belgii takich jak Moules frites czy też Moules Marinieres.
W Chorwacji do tego dania używa się jednak nie tylko omułków, ale także małży wenus czyli popularnych też we Włoszech vongoli.
Poniżej przepis na cztery duże porcje, można je przeskalować.
Składniki:
– 2 kg małży – omułków i/lub małży wenus – dobrze wymytych (używać tylko zamkniętych muszli)
– 8 ząbków czosnku drobno posiekanego
– 300 ml białego wina
– pół szklanki tartej (najlepiej grubo) suchej bułki lub chleba
– 150 ml oliwy
– garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Przez kilkadziesiąt sekund podgrzewać na niej czosnek.
- Dodać małże i smażyć na małym ogniu aż zaczną się otwierać. Doprawić solą i pieprzem, podlać winem.
- Dusić aż wszystkie muszle się pootwierają, co jakiś czas potrząsając rondlem.
- Na koniec posypać pietruszką i tartą bułką. Zamieszać i wyrzucić muszle, które się nie otworzyły (oznacza to, że małż był już martw).
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej.)