Coq au Vin (Kurczak w winie)


Jeśli niedzielny obiad we Francji to tylko Coq au Vin. Kurczak duszony w winie jest dziś tak popularny i tak powszechny w całym kraju, że mało kto już pamięta, iż wywodzi się z Burgundii. Tradycyjnie w tym właśnie gulaszu wiejskie gospodynie rozgotowywały starego, łykowatego koguta (stąd w nazwie coq czyli kogut, a nie poulet czyli kurczak). Klasycznie burgundzki jest tu sposób przygotowywania mięsa – najpierw jest ono smażone na maśle, a później dusi w winie dodając na koniec cebulki i pieczarki.

Składniki:

Kurczak podzielony na 8 części
– 125 gr wędzonego boczku, blanszowanego przez 30 s., odcedzonego i osuszonego
– butelka czerwonego wina, najlepiej burgunda
– 12 dymek
– 12 małych pieczarek
– 100 gr masła
– 2 łyżki mąki
– 4 łyżki brandy
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
bouquet garni
– łyżka przecieru pomidorowego
– łyżeczka cukru
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżka masła i mąki na zasmażkę

Przygotowanie:

    • Kurczaka obtoczyć w mące, posolić i popieprzyć.
    • W dużym rondlu roztopić połowę masła i przesmażyć około minuty bekon.
    • Wyjąć bekon i na tym samym tłuszczu smażyć kurczaka (można porcjami jeśli nie mieszczą się na raz).
    • Oblać kurczaka brandy i flambirować. Kiedy ogień zgaśnie dodać do rondla czosnek, bouquet garni, przecier pomidorowy, cukier, bekon oraz dymki. Wszystko zalać winem i gotować około trzech kwadransów.
    • Roztopić na patelni resztę masła i zrumienić na nim pieczarki.
    • Z rondla wyjąć kurczaka i odstawić go w ciepłe miejsce. Bouquet garni wyjąć i wyrzucić
    • Z sosu zdjąć tłuszcz i dodać zasmażkę. Zamieszać aby powstała jednolita masa.
    • Sosem polać kurczaka oraz pieczarki.

 
(A na tym już archiwalnym filmie Coq au vin przygotowuje Paul Bocuse, kulinarna legenda i ojciec chrzestny współczesnej kuczni francuskiej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych