La Cotriade d’Armor / Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)


Czym Bouillabaisse dla Marsylii tym Cotriade dla miast portowych Bretanii. Ten gulasz rybny pierwotnie był przygotowywany przez rybaków jeszcze na kutrach, na wodzie. W jego skład wchodziły wszystkie ryby, które w danym dniu akurat miały branie. Dziś Cotriade przeżywa prawdziwy renesans i jest popularna w najlepszych restauracjach Bretanii. Samo Armor to odcinek północnego wybrzeża Bretanii i jeden z departamentów ze stolicą i głównym miastem portowym w Saint-Brieuc.
Zobacz również: Soupe de Poissons, Chaudree

Składniki:

Zupa:
– 3 l wywaru rybnego
– 400 gr krabów, przekrojone i wypatroszone
– 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
– jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
– ząbek czosnku posiekany
– 5 szalotek pokrojona w półtalarki
cebula pokrojona w półtalarki
marchew pokrojona w paski
por (biała część) pokrojony w paski
– kawałek selera pokrojonego w paski
– pół papryki czerwonej pokrojona w paski
– pół filiżanki oliwy
– łyżka masła
– 3 łyżki koniaku
– łyżka przecieru pomidorowego (niekoniecznie)
Dodatki:
– 3 świeże filety rybne, około 1,5 kg, pokrojone na duże kawałki
– 400 gr Sercówek, wyjętych z muszli
– 400 gr Omułków oczyszczonych, otwartych
– 2 garście różyczek brokułów
– 130gr wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
– 800 gr ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
bouquet garni
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • W dużym garnku na oliwie z masłem podsmażyć kraby i dodać cognac. Dodać warzywa, przecier pomidorowy i zalać wywarem. Gotować pół godziny.
    • Zupę zmiksować i przetrzeć przez gęste sito.
    • Różyczki brokułów zblanszować. Boczek włożyć na 2 minuty do wrzątku, odsączyć i przesmażyć na maśle.
    • Zupę zagotować, dodać ziemniaki. Gotować kwadrans. Dodać ryby, małże, boczek i brokuły. Gotować kolejny kwadrans.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych