Bercy to dawne paryskie centrum handlu winem. Nic więc dziwnego, że chrzczony tutejszą nazwą Merlans Bercy (Marlin z Bercy), zapieka się właśnie w winie. Tak przygotowane danie zwykle serwowało się do białego wina i zagryzało szalotkami.
Składniki:
– 600 – 700 gr marlina (ewentualnie innej białej ryby takiej jak dorsz czy pstrąg)
– 125 gr małych pieczarek
– 75 gr szalotek drobno posiekanych
– pół pęczka pietruszki drobno posiekanej
– kieliszek wytrawnego białego wina
– pół kostki masła
– liść laurowy
Przygotowanie:
- Trzy czwarte pietruszki i szalotki wymieszać z połową masła. Posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną masą nafaszerować ryby
- Pieczarki zrumienić na maśle. Pod koniec smażenia dodać wino i liść laurowy.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Brytwannę do pieczenia wysmarować masłem.
- Dno posypać pozostałymi szalotkami i pietruszką. Ułożyć ryby, posolić i popieprzyć oraz obłożyć płatkami masła. Całość zalać pieczarkami w winie.
- Ryby piec kwadrans, często podlewając je sosem.