Merlu Braise aux Coquillages et Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami, w zielonym sosie)


O tym jak wyśmienitymi rybakami są Baskowie najlepiej świadczy fakt, że już od XI wieku ich specjalnością były połowy wielorybów. W ciągu 400 lat walenie z Zatoki Biskajskiej zostały przetrzebiony i u wybrzeży trzeba było zacząć łowić „drobnicę”. Do dziś jedną z najpopularniejszych ryb jest tu morszczuk – po francusku Merlu. Jeden z najprostszych sposobów na morszczuka jest przygotowanie tej ryby, w tzw. zielonym sosie czyli Sauce Verte. W tym wypadku dość uproszczonym (zobacz też: Thon Sauce Verte)

Składniki:

– 4 filety morszczuka
– 12 omułków (opcjonalnie)
– ząbek czosnku drobno posiekany
– pół łyżki posiekanej pietruszki
– 0,5 l wywaru rybnego
– 100 ml oliwy
– łyżka mąki

Przygotowanie:

    • Do rondla wlać oliwę i zezłocić na niej czosnek. Dodać przesianą mąkę, dobrze rozmieszać i zalać wywarem.
    • Po minucie włożyć do rondla filety (do dołu stroną na której była skóra). Dodać małże i gotować 3 minuty.
    • Rybę obrócić w garnku i gotować jeszcze 5 minut. Podlać sosem, posypać pietruszką i podawać
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych