Pancit Canton / Pancit Mian (Makaron z krewetkami i warzywami)

Pancit Mian to wywodzący się z Kantonu filipiński makaron przygotowywany z mąki pszennej i oleju kokosowego. Używa się go do dania zwanego Pancit Canton. Jest to potrawa podobna nieco do chińskiego Chop Suey. Charakterystyczne w filipińskich daniach z makaronu jest to, że w przeciwieństwie do innych krajów Azji Południo-Wschodniej nie dodaje się tu ugotowanego wcześniej i miękkiego makaronu, ale wciąż surowy, suchy i chrupki, który nabiera miękkości w bulionie jakim zalewane jest danie. I nie ma przy tym znaczenia jego rodzaj, co pokazuje przykład Pancit Bihon, bazujący na makaronie ryżowym.

Składniki:

– opakowanie (ok. 250 gr) makaronu Pancit, lub podobnego makaronu pszenno-jajecznego (np. używanego w Chow Mein)
– 10 dużych krewetek (surowych)
– 150 gr boczku wieprzowego, pokrojonego w słupki
– 200 gr mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
cebula, posiekana
– 100 gr groszku cukrowego, pokrojonego na kawałki (najlepiej na ukos)
marchew drobno posiekana
– kilka liści białej kapusty pokrojonej w paski
– łodyga selera naciowego posiekana na plasterki (opcjonalnie)
– skórka otarta z limonki
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 300 ml bulionu z kurczaka
– 3 łyżki jasnego sosu sojowego
– łyżka sosu ostrygowego
– łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać olej, dodać cebule oraz czosnek i je zeszklić.
    • Dodać boczek i  kurczaka. Mięso obsmażyć, ze wszystkich stron około 2 minut.
    • Dodać sos sojowy i ostrygowy.
    • Dolać bulionu, zagotować i dodać krewetki.
    • Gotować jeszcze 2 minuty i dodać makaron.
    • Delikatnie mieszać go, tak aby wchłonął płyn.
    • Po kilku minutach, gdy makaron będzie już miękki dodać warzywa i dusić jeszcze trzy minuty, ta aby wciąż pozostały chrupkie.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych