Pâté czy też pasztet to wytwór kuchni północno-francuskiej i belgijskiej, skąd rozniósł się na całą Europę. Pierwotnie, w średniowieczu, trudnili się nim cukiernicy. Wówczas składał się z farszu oraz ciasta, zwanego właśnie pâté. Tradycyjnie, we Francji, do dziś piecze się go właśnie w cieście lub brytwance zwanej terrine i właśnie dzięki niej tego rodzaju wypieki otrzymują nazwę Terrine. Dlatego też często nazwy te stosowane są wymiennie. Aby sprawę dodatkowo skomplikować w krajach na wschód i północ od Francji (od Niemiec, aż do Rosji) wszystkie formy również przygotowywane w brytwannie określone są mianem pasztetu. W tych krajach popularne jest także wypełnianie nim flaków i formowanie kiebas – pasztetówek.
Najsłynniejszy pasztet jest oczywiście przygotowywany z Pate de foie gras, ale Francuzi i Belgowie używają do niego wszelkiego rodzaju mięsa oraz dodatków. Im dalej na wschód tym pasztety stają się „uboższe” i zwykle wykorzystywane sa w nich tylko podroby.
Zobacz również: Faggots