Aligot to potrawa bardzo zbliżona do La truffade, ale z zasady nie zawiera żadnego mięsa, za to ma dużo bardziej delikatną konsystencję. Jeszcze w wiekach średnich była to strawa przygotowywana przez mnichów, a przeznaczona dla pielgrzymów, którzy w drodze do Santiago de Compostella zatrzymywali się w Owerni. Wówczas roztopiony półtwardy ser (teraz byłby to świeży Cantal, kiedyś używano jednak ser dłużej znoszący leżakowanie, takim jak dzisiejszy Tomme de Pyreness) mieszano z chlebem oraz tłustą śmietaną i odrobiną mleka. Pieczywo zostało wyparte z tego przepisu kiedy we Francji upowszechniły się ziemniaki – są one dużo bardziej elastyczne, szczególnie jeśli rozgniecie się je na pure. Do dziś smak aligot wzmacnia się jeszcze czosnkiem.
Składniki:
– ziemniaki, ser półtwardy (Cantal, Tomme de Pyreness), śmietana kremówka, mleko, czosnek