Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Potaje de Frijoles Colorados (Kubańska zupa z czerwonej fasoli) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Potaje de Frijoles Colorados (Kubańska zupa z czerwonej fasoli)


Potaje to hiszpańska nazwa prostej do przygotowania gęstej zupy, przypominającej gulasz w której kluczowym składnikiem są rośliny strączkowe. W samej Hiszpani jest kilka jej wariantów – jeden z popularniejszych to Potaje de Lentejas na bazie soczewicy – które wraz z kolonizatorami przeniosły się także na Karaiby oraz do Ameryki Środkowej. Szczególnie dobrze przyjęły się na Kubie gdzie mają swoją wersję Potaje de Lentejas con Chorizo, ale także zaadaptowaną do tutejszej kuchni Potaje de Frijoles Colorados z miejscową czerwoną fasolą kidney. Innym lokalnym urozmaiceniem hiszpańskiej potrawy jest dodatek dyni. Jest tu też zresztą trzeci wariant tego dania Potaje de Chicharos, do którego wykorzystuje się zielony groch (przepis na filmie na dole).
Potaje jest rodzajem kubański comfort foodu. Typowe sycące danie domowe, idealne na chłodniejsze dni, które przygotowuje się w większej ilości i przez kilka kolejnych dni, w czasie których jego smaki jeszcze lepiej się przenikają. Jak w niemal każdy kubańskim, duszonym daniu bazą jest Sofrito.

Składniki:

– 500 gr czerwonej fasoli kidney namoczonej przez noc
– 250 gr Chorizo pokrojonego w plasterki
– 100 gr boczku, pokrojonego w słupki
– 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
– 500 gr dyni, np. piżmowej, bez skóry, pokrojonej w kostkę 2 x 2 cm
Sofrito:
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– cebula, posiekana
– pół zielonej lub czerwonej papryki
– 2 pomidory, pokrojony w kostkę
Przyprawy:
– łyżeczka oregano
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka suszonej papryki
– 2 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Fasolę odcedzić, wrzucić do garnka zalać 2 litrami wody i gotować około 1,5 godziny
  • Na dużej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę, czosnek oraz paprykę i smażyć około 5 minut
  • Dodać pomidory, doprawić solę, smażyć jeszcze pięć minut, po czym tak przygotowane Sofrito dodać do garnka z gotującą się fasolą
  • Do garnka z fasolą dodać również chorizo, kmin, suszoną paprykę i liście laurowe
  • Po pół godziny gotowania dodać dynię oraz ziemniaki. Gotować jeszcze kwadrans.
  • Na koniec dodać oregano i ew. doprawić solą jeśli będzie potrzeba. Zupa powinna być gęsta, ale nie sucha – w razie potrzeby na koniec dodać nieco wody lub bulionu

Potaje serwuje się białym ryżem, a także  plasterkami awokado, cieniutkimi plasterkami surowej cebuli i limonką do skropienia.

Poniżej przepis na Potaje de Chicharos z zielonym, suszonym grochem

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych