Przepis na Scampi alla Busara wywodzie się z położonego nieopodal Wenecji miasteczka Gardo. W tej rybackiej osadzie już bardzo dawno wypracowano sposób przygotowywania owoców morza często odławianych na północnym Adriatyku. Słowo busara oznacza coś wrzucanego na patelnie razem, a przede wszystkim szybko. Chodzi bowiem aby owoców morza nie przegotować i nie uronić niczego z ich smaku. Przepis ten nie odnosi się zresztą wyłącznie do Scampi, ale do wszelkich skorupiaków: od krewetek, na krabach kończąc.
Składniki:
– 12 scampi (można je zastąpić np. 30 krewetkami tygrysimi)
– 2 pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane
– cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– szczypta mielonej chili
– pół szklanki białego wina
– pół szklanki oliwy
– łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklić cebulę razem z czosnkiem.
- Dodać krewetki i lekko je zrumienić
- Całość zalać winem i iodparować je.
- Dodać pomidory, chili oraz pieprz i sól.
- Dusić jeszcze kilka minut, a na koniec dodać pietruszkę.
Tak przygotowane krewetki można traktować jako sos do makaronu albo serwować na grzankach.