Siomay oraz Batagor podobnie jak popularne krokieciki Lumpia, to część chińskiego wkładu w kuchnię Azji Południowo-wschodniej: od Tajlandii, przez Indonezję, aż po Filipiny (tutaj znane też są jako Siomai). Są to pierożki podobne do podawanych na południu Chin Dim-Sum. W Indonezji szczególną popularność zdobyły na zachodzie Sumatry wśród Sundajczyków: bardzo popularne są na ulicach leżącego tu miasta Bandung. Bazę nadzienia zwykle stanowi ryba – najczęściej pokrewną makreli Tenggiri, choć bywa zastępowana tuńczykiem lub makrelą – ewentualnie krewetki. Pierożki są formowane w stożek i gotowane na parze – wówczas nazywane są Siomay – lub w głębokim tłuszczu jak Batagor (przepis na filmie powyżej).
Na Filipinach Siomai zazwyczaj nadziewane są mięsem, np. wieprzowiną – tak jak w przepisie poniżej.
Pierogi zwykle serwuje się z sosem orzechowym takim jak do Gado Gado z dodatkiem sosu sojowego, chili oraz cytryny.
Poniżej przepis na indonezyjskie Siomay w różnych wariantach mięsnych.
Składniki:
– 500 gr mielonej wieprzowiny lub np. 250 gr mielonego kurczaka i 250 gr mięsa białej ryby drobno posiekanego (proporcje i mięso można stosować dowolnie)
– szalotka drobno posiekana
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– łyżeczka mielonego białego pieprzu
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
– łyżka oleju
– 2 jajka
– 300 gr marchwi startej
– 350 gr mąki ryżowej lub z tapioki
– Opakowanie ciasta na Won-Tony ew. samemu zagnieść ciasto jak na pierogi (350 gr przesianej mąki pszennej, jajko, woda i pół łyżeczki soli)
– porcja sosu orzechowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W garnku wymieszać mięso z szalotką, czosnkiem, pieprzem, cukrem, solą, olejem, jajkami, marchwią i mąką. Masę dokładnie zagnieść i odstawić na pół godziny.
- Z mąki, jaj, wody i soli zagnieść ciasto. Kulę ciasta kilka razy rzucić o blat. Przykryć i odstawić na pół godziny
- Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty 5×5 cm.
- Na każdy kwadrat nanieść łyżkę ciasta i formować sakiewki, zamknięte lub otwarte, tak jak na filmie poniżej
- Pieroźki umieścić w koszyku lub sitku i pod przykryciem gotować na parze ok. 20 minut.
- Podawać z sosem orzechowym