Popularny na południu Włoch wysoki garnek Tiella w Apulii wykorzystuje się do robienia zapiekanki warzywnej gdzie obok ziemniaków używa się ryżu (we Włoszech pokrewna jej nazwa Teglia odnosi się w ogóle do wszelkich form używanych do zapiekania). W sąsiedniej Kalabrii bardziej służy do zapiekania makaronu. Tutejszy przepis Tiella di Pasta Calabrese jest prostszy od apulijskiego – nie zawiera owoców morza i ma mniej warzyw.
Nazwy Tiella używa się zarówno do określania naczynia, jaki potraw w niej przygotowanej.
Zobacz: Tiella di Verdure
Składniki:
– 3 puszki pomidorów posiekanych
– pół kg ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki
– pół kg makaronu typu penne
– 350 gr czarnych oliwek drobno posiekanych
– cebula pokrojona w cienkie półtalarki
– łyżka posiekanego oregano
– 10 listków bazylii
– 100 gr tartego pecorino
– 6 łyżek bułki tartej
– 150 ml oliwy
Przygotowanie:
-
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Pomidory wymieszać z bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
- Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą.
- Ułożyć kolejne warstw: pomidory, makaron, pomidory ziemniaki, cebula, oliwki, pecorino i oregano.
- Wierzch posypać bułką tartą i podlać resztą oliwy
- Zapiekać około godziny.