Cytryna


Pochodzenie Cytryn (łac. Citrus × limon) nie jest do końca jasne. Prawdopodobnym miejscem jej narodzin był Daleki Wschód. Cytryna to efekt krzyżówki – najprawdopodobniej Gorzkiej Pomarańczy (łac. Citrus aurantium) i Cytronu (łac. Citrus medica). Na zachód zawędrowała dość dawno – w basenie Morza śródziemnego pojawiła się jeszcze przed naszą erą – i tu zdobyła największą popularność. Do dziś jej orzeźwiający smak odgrywa ważną rolę w kuchniach krajów arabskich – na Afryce Północnej m.in. marynuje się cytryny. Pierwsze poważne uprawy zaczęły się w późnym średniowieczu, a do Ameryki cytryna trafiła już z Kolumbem. Dziś czterech największych producentów cytryn to Chiny, Meksyk, Indie i Argentyna.
Cytryny używa się tak jak Limonki – do zakwaszania potraw i marynowania. Zastosowanie ma także skórka.
Zobacz: Cytryna Meyera

Przepisy z cytryną i sokiem z cytryny


Indonezja

Dendeng (Wołowina smażona na ostro)
Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

Tajlandia

Kaeng Khua Saparot (Curry z ananasem)
Phat Khi Mao (Makaron smażony z kurczakiem)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)
Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)

Tunezja

Chermoula (Pasta ziołowa)
Ftir el Euch (Zupa z jagnięciną i warzywami)
Hlalem (Zupa z karczochami)
Hout Makli (Ryba smażona)
Hsou (Zupa z semoliną)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Koucha (Pieczona jagnięcina)
Lablabi (Zupa z ciecierzycy)
M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Radhkha (Sałatka z pomidorów i papryki)
Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)
Zitounia (Gulasz cielęcy z oliwkami)

Liban i Bliski Wschód

Baba Ghanoush / Moutabbal (Puree z bakłażana)
Fattoush (Pita z warzywami)
Ful Medames / Fūl (Gotowany bób)
Hummus (Puree z ciecierzycy)
Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)
Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)
Shish Taouk / Şiş Tavuk (Szaszłyki z kurczaka)
Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)
Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Turcja

Balik Çorbası (Zupa rybna)
Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Haşlama (Mięso gotowane)
İşkembe Çorbası (Tureckie flaczki z sosem Terbiye)
Kisir (Sałatka z bulgurem/kuskusem)
Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)
Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
Tavuklu Domatesli Sehriye Corbasi (Rosół z pomidorami)
Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)

Grecja

Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
Avgolemono (Sos cytrynowy)
Avgolemono (Zupa cytrynowa)
Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)
Delbia (Sos cytrynowy)
Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
Htipiti / Kopanisti (Pasta z fety i papryki)
Kakavia (Zupa rybna)
Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
Oktapodi Xitado (Marynowane ośmiorniczki)
Skordalia (Sos czosnkowy z ziemniakami)
Taramsalad / Tarama (Pasta z ikry dorsza)

Bałkany

Idyla od Smuđa (Roladki z sandacza)
Pašticada (Cielęcina duszona)

Austria

Backhendl (Smażony kurczak)
Girardirostbraten (Rostbef w sosie grzybowo-kaparowym z boczkiem)

Włochy

Agnello con le Olive (Jagnięcina w oliwkach)
Fricassea di Carciofi (Potrawka z Karczochów)
Frittata al Tartufi (Firttata z truflami)
Gremolata / Gremolada (Pasta z pietruszki i cytryny)
Pesce Impanato (Ryba w cieście)
Piccioni allo Spiedo (Pieczone gołębie)
Pollo alla Marengo (Kurczak Marengo)
Rognoni Trifolato (Cynaderki cielęce po Parmeńsku)
Salmoriglio
Scabeggio (Ryba smażona w occie)
Scaloppine al Limone (Eskalopki z cytryną)
Tagliolini al Limone
Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)
Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)

Francja

Aioli (Sos majonezowy z czosnkiem)
Brandade de Morue (Pasta z solonego dorsza)
Chaudree (Zupa rybna)
Pintade a la Catalane (Perliczka po katalońsku)
Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)
Salpicon (Sałatka z szynką, kiełbasą i papryką)
Thon a la Saint-Jean-de-Luz (Tuńczyk zapiekany z Piperadą)
Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)

Wielka Brytania

Devilled Beef Bones / Ribs (Żeberka wołowe z ostrym sosie)
Lemon Butter Sauce (Sos maślano-cytrynowy)

Skandynawia

Ovnsbakt Laks (Łosoś pieczony)
Øllebrød (Zupa piwna)

Meksyk

Barbacoa (Mięso długo pieczone)
Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.