Tosty z szynką i serem to danie powszechne na całym świecie. Mało kto jednak wie, że ma on nazwę swoją właściwą Croque-Monsieur – podczas gdy taki sam tost z jajkiem sadzonym nazywa się Croque-Madame (croque to czasownik chrupać, a drugi człon nazwy to autorskie rozróżnienie zaproponowane przez twórców). Francuzi znają nawet datę i miejsce powstania tosta: to 1910 rok, paryska kawiarnia przy Boulvard Capucines (chociaż legenda miejska mówi o robotnikach, którzy swoje drugie śniadanie – kanapki z szynką i serem – odłożyli na rozgrzany kaloryfer i w ten sposób sobie je zapiekli). Croque-Monsieur już dawno zrobił zresztą karierę w restauracjach całego świata, a wiele z nich dla dowartościowania potrawy nazywa ją właśnie z francuskiego Croque-Monsieur.
Składniki:
– 2 kromki chleba tostowego
– plasterek szynki gotowanej
– 2 łyżki tartego sera do zapiekania
– masło
Przygotowanie:
- Chleb posmarować masłem.
- Na jednej kromce położyć szynkę oraz ser, przykryć drugą kromką.
- Piec na grillu z obu strom (ew. w składanym grillu elektrycznym), aż tosty się zrumienią.
Kanapek nie trzeba składać – każdą, obłożoną szynką i serem, można zapiekać oddzielnie w piekarniku.
Dla wzbogacenia Croque-Monsieur ser można wymieszać z kilkoma łyżkami bechamelu, albo nawet mleka.
Podawać z zieloną sałatką (np. z rukoli)
(Przepis na Croque-Monsieur w wykonaniu Pascala Brodnickiego)