Fricasé de Pollo, a właściwie Fricasé de Pollo a lo Cubano to klasyczna kubańska potrawka z duszonego kurczaka, która jest swego rodzaju wariacją na temat francuskiego Fricassee. Na karaibskiej wyspie przepis ten został nieco zmodyfikowany. Podstawowy proces przygotowania potrawy pozostał klasyczny – mięso najpierw się obsmaża, a później dusi – danie wzbogacono jednak lokalnymi przyprawami i składnikami. Stąd tak jak w wielu innych kubańskich potrawka najpierw mięso się marynuje w czosnku oraz soku z gorzkiej pomarańczy lub cytryny. Kolejnym nieodzownym elementem karaibskiej kuchni jest użycie warzywnej bazy smakowej Sofrito. Charakterystycznym dodatkiem są także pomidory – na końcu to właśnie one stanowią treść sosu, który w przypadku francuskiego Fricassee bazuje na śmietanie. Niektórzy łączą zresztą oba te elementy, pod koniec duszenia dodając także śmietanę.
Istotną różnicą jest także dodanie warzyw – marchewki i ziemniaków – co sprawia, że Fricasé jest rodzajem dania jednogarnkowego. Typu potrawy bardzo popularnej na Karaibach.
Podobny daniem jest Pollo Guisado popularny na Dominikanie.
Składniki:
– 1,5 kg kurczaka, podzielonego na kawałki i bez skóry – można użyć np. samych podudzi
– 1 duża cebula, drobno posiekana
– 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
– 4–5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
– 2–3 liście laurowe
– sok z 1 gorzkiej pomarańczy (można ją zastąpić 1 pomarańczą i 1 limonką) lub sok z 2 cytryn
– 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki
– 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
– 1 szklanka sosu pomidorowego
– 1 szklanka wytrawnego białego wina lub rumu
– ½ szklanki zielonych oliwek
– 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
– 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka oregano
– pół łyżeczki kminu
– pół łyżeczki kolendry
– szklanka bulionu
– 100 ml śmietany (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy
– 50 gr masła
Przygotowanie:
- W misce wymieszać kawałki kurczaka z sokiem z cytrusów (gorzkiej pomarańczy/pomarańczy i limonki/cytryn) i czosnkiem. Odstawić na minimum 30 minut, najlepiej na 2 godziny.
- Odsączone kawałki mięsa posolić, w dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto. Mięso przed smażeniem można lekko obtoczyć w mące , aby zagęścić sos – tak przygotowuje się klasyczne francuskie Fricassee
- Przygotować Sofrito: z garnka usunąć kawałki kurczaka i na tym samym tłuszczu przez 2-3 minuty obsmażyć cebulę, papryki i czosnek odsączony z marynaty.
- Dodać kurczaka z powrotem do garnka. Wlać sos pomidorowy, wino, liście laurowe, oliwki, kapary, rodzynki, ziemniaki, marchew oraz wszystkie przyprawy. Dolać szklankę bulionu i wymieszać.
- Przykryć i dusić na małym ogniu 40–50 minut, aż kurczak będzie miękki, ziemniaki zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje – co jakiś czas zamieszać i ewentualnie dolać trochę płynu. W razie potrzeby dosolić.
- Tuż przed końcem duszenia całość można zabielić śmietaną – najlepiej odłowić z dania dwie łyżki sosu, wymieszać je ze śmietaną i dodać do potrawki


