Caldosa (Kubański potrawka z mięs i warzyw)


Caldosa to tradycyjna kubańska zupa jednogarnkowa, bazująca na mięsie i warzywach korzeniowych. Pierwowzorem był dla niej kubański gulasz Ajiaco oraz Sancocho popularne na całych Karaibach. Caldosa wyewoluowała z nich jako danie nowocześniejsze i zyskała na popularności w latach 80. XX wieku. Będąc potrawą jednogarnkową, do której można użyć bardzo różnych składników dobrze sprawiła się gdy w latach 90. po upadku ZSRR nastał tzw. okres specjalny i rozpoczął się trwający do dziś kryzys gospodarczy.
Od samego Ajiaco pierwotnie różniła się tym, że po ugotowaniu wszystkich składników, część warzyw i mięs jest rozgniatane lub miksowana aż do uzyskania bardzo gęstego puree, którym zagęszcza się potrawę. Dziś ten zabieg używa się już jednak w obu potrawach, w różnych stopniu rozgniatając składniki, więc i ta granica się zatarła. Caldosa z pewnością jest przepisem mniej kanonicznym, bazuje na składnikach, które stały się akurat dostępne w okresie reglamentacji żywności. Stąd jako mięso najczęściej używa się wieprzowinę.
Charakterystyczne dla potrawy jest to, że nigdy nie rozgniata się kukurydzy, która pozostaje w formie pokrojonych kolb.

Składniki

Mięsa:
– pół kg tłustej wieprzowiny (karkówki lub łopatki) pokrojonej na duże kawałki
– 700 gr żeberek wieprzowych, mięsnych pokrojonych na kawałki
– 800 gr tłustej wołowiny – np. antrykotu lub łopatki – pokrojonej w dużą kostkę
– 2 uda i 2 podudzia kurczaka
– łyżka soli
– 3 łyżki oleju
Warzywa (pokrojone w kawałki 2-3 cm)
– 1 bulwę manioku
– 3 bulwy malangi (taro)
– 1 bulwę boniato ew. bataty
– 4 ziemniaki
– 500 gr dyni
– 2 zielone plantany
– 1 dojrzały plantan
– 5 kolb kukurydzy
Sofrito (baza smakowa):
– 1 duża zielona papryka, drobno posiekana
– 2 duże cebule, drobno posiekane
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżki oleju
Przyprawy:
– łyżka mielonego kminu
– łyżeczka oregano
– 2 – 3 liście laurowe
– sok z limonki

Przygotowanie:

  • Przygotować Sofrtio: rozgrzać olej w patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę i paprykę do miękkości około 5 minut.
  • Dodać czosnek, przyprawy i pomidory, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować 5 minut do połączenia smaków
  • W bardzo dużym garnku rozgrzać olej i zrumienić na nim wszystkie kawałki mięsa
  • Przygotowane wcześniej Sofrito dodać do mięsna razem z liśćmi laurowymi i kminem, zalać około 3 – 4 litrami wody i gotować na małym ogniu przez pół godziny.
  • Dodać warzywa bulwiaste gotować 15 minut, następnie dodać kukurydzę i zielony plantan. Po 20 minutach dodać też dojrzały plantan
  • Gotować kolejne 20-30 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Kilka warzyw wyłowić, rozgnieść lub zmiksować i dodać z powrotem aby zagęścić potrawę – ilość zależy od tego jak gęsty ma być wywar
  • Na końcu dodać oregano i zakwasić sokiem z limonki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych