Adobo

Adobo to termin pochodzący od hiszpańskiego słowa adobar, oznaczającego marynować w tym przypadku zazwyczaj mięso. W kuchni meksykańskiej i filipińskiej, ma które mocno wpłynęli hiszpańscy kolonizatorzy, oznacza zarówno mieszankę przypraw używaną do peklowania, mokrą marynatę do której trafia, jak i sos w którym dusi się mięso, a nawet potrawę w nim przygotowywaną. Na Filipinach jest to po prostu Adobo, duszony w kwaśnym sosie z octem kurczak który pełni tu rolę dania narodowego. Z kolei w Meksyku można spotkać kurczaka np. Pollo en Adobo de Nuez, a także wieprzowinę Carne Adobada.

Tutejsza mieszanka przypraw Adobo zawiera zazwyczaj chili (np. chipotle), czosnek, cynamon, liście laurowe, kmin rzymski i inne aromatyczne składniki. Zakwasza się je nie tylko octem ale także sokami owocowymi, np. z cytryny. Nieco inaczej jest na Karaibach, gdzie jest używana najczęściej i robi się ją bez ostrych akcenetów – zestaw przypraw podany poniżej. Wykorzystuje się ją tutaj m.in. do doprawiania Moro de Guandules.

Na Karaibach marynata od suchej przyprawy różni się tym, że ma kwaśny akcent. Jej skład również podany został poniżej. Na filmie powyżej pokazano za to jak zrobić ostry sos w stylu meksykańskim.

W meksyku sos Adobo może być używany nie tylko jako marynata do mięs, czy dodatek do potraw jednogarnkowych, ale także podawana jako dip w którym macza się np. Nachosy (podobny jest nieco do Salsa Roja, tyle że tu nie dodaje się pomidorów). Marynuje się w niej samą papryczkę chipotle i sprzedaje w małych puszkach pod nazwą Chipotle en Adobo.

Składniki mieszanki przypraw Adobo w wersji z Karaibów:

– 2 łyżki czosnku granulowanego
– 2 łyżki cebuli w proszku
– 2 łyżki suszonego oregano
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– łyżeczka mielonego liścia laurowego (opcjonalnie)
– łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Składniki marynaty/sosu Adobo w wersji z Karaibów:

– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżki posiekanej cebuli
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– łyżeczka mielonego liścia laurowego
– łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
– 2 łyżki octu np. ryżowego lub winnego
– 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w malakserze

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych